Blog #3

Het verhaal achter mijn waden

20 november 2021

Waden zijn eigenlijk grote dekens. Ze worden gemaakt van natuurlijke materialen, waaronder wol, zijde en katoen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar gekleurde wollen waden met een mooi organisch patroon erop.

Het proces van het maken van zo’n wade is bijna meditatief. Ik kan er helemaal in opgaan, daardoor vertelt elke wade een verhaal. Daarom geef ik mijn waden ook namen mee.

In de wade ‘Kleuren van het bos’ bijvoorbeeld, zijn de takken als donkere lijnen zichtbaar. Ze worden omsloten door een diversiteit aan groenen, die de bladeren van de bomen voorstellen of het zachte mos. De lichtere groenen geven de zonnestralen weer die in een bos altijd weer op verrassende momenten tussen het gebladerte tevoorschijn getoverd worden.

In mijn waden komen vaak thema’s uit de natuur terug. Water is bijvoorbeeld een voortdurende inspiratiebron. We wonen niet voor niets langs een water met een dijk waar we heerlijk kunnen wandelen en fietsen.

Ook bij het maken van katoenen waden is de natuur vaak mijn inspiratiebron. Het maken van wollen waden wissel ik af met katoenen waden. Ik benut daarbij vaak handgeverfde stoffen, omdat die een extra dimensie geven die met fabrieksmatig bedrukte stoffen niet bereikt kan worden. Zo heb ik in mijn wade ‘Sterrenhemel’ stroken toegevoegd, die doen denken aan een sterrenhemel bij nacht.

Er begint gelukkig steeds meer aandacht te komen voor het verdriet dat overlijden van kinderen met zich meebrengt. Daarom ben ik ook begonnen met het maken van kinderwaden. Daarvoor gebruik ik lieve of juist stoere kinderstoffen. Omdat het fijn is om een tastbare herinnering aan een verdrietige tijd te hebben, maak ik bij elke kinderwade een knuffeldoekje.

Wade Bloemencirkels gevouwen
Kinderwade Schaapjes