Wade-zacht

 Rita Berghuis-Ensing

Schoonheid bevordert zorgvuldigheid

Vanzelfsprekend wilt u zo zorgvuldig mogelijk afscheid nemen van uw dierbare. Mijn waden zijn allemaal met de grootst mogelijke zorg ontworpen en vervaardigd. Daardoor zult u terug kijken op een mooi afscheid na opbaring en uitvaart in een zachte en soepele wade van Wade-zacht.

Wade-zacht is een eenmansbedrijf in Groningen dat in 2017 is opgericht door Rita Berghuis-Ensing, textielkunstenaar en cultuurwetenschapper. 

Over mij

Ik ben Rita Berghuis-Ensing. In de afgelopen dertig jaar heb ik langzaam-maar-zeker een carrière opgebouwd in de textielkunst. Zingeving en betrokkenheid zijn waardevolle elementen in mijn werk. Toen dan ook de vraag kwam of ik een aantal waden wilde maken, heb ik daar zonder aarzeling ‘ja’ op gezegd.

Dat leidde tot de oprichting van Wade-zacht, mijn onderneming die is gespecialiseerd in het vervaardigen van waden en toegepaste textielkunst.

Waarom waden?

Omdat een wade eigenlijk een zachte deken is, kan een dierbare overledene erin worden opgebaard en omhuld bij de uitvaart. Wanneer mijn mooie zachte soepele wollen waden daarvoor gebruikt worden, hoop ik dat de aanraakbaarheid en nabijheid van een overledene vergroot wordt. Textiel nodigt namelijk van nature uit tot aanraken. Bovendien kan de opbaring in een mand of op een draagbaar gebeuren. Ook dat verkleint de afstand tot een dierbare overledene. Die gevoelde nabijheid verzacht het verdriet. De schoonheid van een mooie wade kan bovendien bijdragen aan een zorgvuldig afscheid. Dat biedt na de uitvaart dan weer een positieve herinnering aan een verdrietige tijd.

Ik hoop dus dat mijn waden de aanraakbaarheid van dierbare overledenen bevordert, wat tot een goed afscheid kan leiden. Gebruik van mijn waden kan zo de herinnering aan een verdrietige periode kan verzachten.

Mijn waden zijn dus zachte dekens waarin mensen begraven of gecremeerd kunnen worden, zodat er geen kist nodig is. Een mand of draagplank volstaat. Daarmee wil ik een bijdrage leveren aan een goede manier van afscheid nemen. Mijn waden zijn allemaal toegepaste textielkunstobjecten. Anders gezegd: elke wade is uniek.

Ervaring

Naast het zelf maken van textiele kunst geef ik ook cursussen in quilten en andere textiele vaardigheden, zowel online als in mijn atelier. Als rouwverwerking kunnen troostkussens of herinneringsboeken worden gemaakt.

De laatste jaren heb ik voornamelijk in opdracht gewerkt. Zo heb ik behalve waden een aantal antependia (altaarkleden voor in kerken) en stola’s voor predikanten vervaardigd, een aantal trouwjurken genaaid en meegewerkt aan een diverse kunstproducties door textiele decors te maken van 5 bij 5 meter.

In 2022 begeleidde ik het totstandkomen van een groot wandkleed in de Akerk in Groningen. Het wandkleed van 35 meter lang en 2,5 meter hoog is ontworpen door Hedy Tjin. Het wandkleed vertelt het verhaal van het slavernijverleden van Groningen en staat in het teken van de tentoonstellingen rondom Bitterzoet erfgoed.

Voor mijn textielkunst en cursussen kunt u terecht op www.ritaberghuis.nl

 

 

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag, neem dan gerust contact met me op (geen acquisitie a.u.b.):