Over mij 

Schoonheid bevordert zorgvuldigheid

Vanzelfsprekend wilt u zo zorgvuldig mogelijk afscheid nemen van uw dierbare. Mijn waden zijn allemaal met de grootst mogelijke zorg ontworpen en vervaardigd. Daardoor zult u terug kijken op een mooi afscheid na opbaring en uitvaart in een zachte en soepele wade van Wade-zacht.

Wade-zacht is een eenmansbedrijf in Groningen, dat in 2017 is opgericht door Rita Berghuis-Ensing, textielkunstenaar en cultuurwetenschapper.

 

Over mij

In de afgelopen dertig jaar heb ik langzaam-maar-zeker een carrière opgebouwd in de textielkunst. Zingeving en betrokkenheid zijn waardevolle elementen in mijn werk. Toen dan ook de vraag kwam of ik een aantal waden wilde maken, heb ik daar zonder aarzeling ‘ja’ op gezegd.

Dat leidde vervolgens tot de oprichting van Wade-zacht, een onderneming die is gespecialiseerd in het vervaardigen van waden en toegepaste textielkunst. Mijn waden vallen zowel onder de categorie textielkunst als toegepaste textielkunst, omdat ze allemaal een eigen ontwerp hebben. Ze zijn dus uniek.

Omdat een wade eigenlijk een zachte deken is, kan een dierbare overledene erin worden opgebaard en omhuld bij de uitvaart. Wanneer mijn mooie zachte soepele waden daarvoor gebruikt worden, hoop ik dat de aanraakbaarheid en nabijheid van een overledene vergroot wordt. Textiel nodigt namelijk van nature uit tot aanraken. Bovendien kan de opbaring in een mand of op een draagbaar gebeuren. Ook dat verkleint de afstand tot een dierbare overledene. Die gevoelde nabijheid verzacht het verdriet. De schoonheid van een mooie wade kan bovendien bijdragen aan een zorgvuldig afscheid. Dat biedt na de uitvaart dan weer een positieve herinnering aan een verdrietige tijd.

Ik hoop dus dat mijn waden de aanraakbaarheid van dierbare overledenen bevordert, wat tot een goed afscheid kan leiden. Gebruik van mijn waden kan zo de herinnering aan een verdrietige periode kan verzachten.

 

Ervaring

De laatste jaren heb ik voornamelijk in opdracht gewerkt. Zo heb ik een aantal antependia (altaarkleden voor in kerken) en stola’s voor predikanten vervaardigd en een aantal trouwjurken genaaid. Daarnaast heb ik meegewerkt aan diverse kunstproducties door textiele decors te maken van ongeveer 5 bij 5 meter.

In 2022 begeleidde ik het totstandkomen van een groot wandkleed in de Akerk in Groningen. Het wandkleed van 35 meter lang en 2,5 meter hoog is ontworpen door Hedy Tjin. Het wandkleed vertelt het verhaal van het slavernijverleden van Groningen en staat in het teken van de tentoonstellingen rondom Bitterzoet erfgoed.

Verder geef ik cursussen digitaal en in mijn atelier. Dit jaar zijn dat drie onderwerpen: 1. Het maken van een serie kleine textiele werken. 2. In een vervolgcursus kun je leren die tot een boek te verbinden. 3. Wat staat er aan de basis staat van een goed ontwerp. 

Voor mijn textielkunst kunt u terecht op www.ritaberghuis.nl

 

 

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag, neem dan gerust contact met me op (geen acquisitie a.u.b.):

2 + 1 =