Blog #5

Een mooie laatste herinnering dankzij een wade van Wade-zacht

3 december 2021

Het is zondagavond. De telefoon gaat. Mijn man neemt de telefoon op. Ik zie aan zijn gezicht dat er iets ernstigs aan de hand is. Hij zet de telefoon op de luidspreker zodat ik mee kan luisteren. De meneer aan de andere kant van de lijn vertelt dat zijn vrouw is overleden, veel sneller dan verwacht. Ik wist dat zijn vrouw ziek was. Toch overvalt het me. Kortgeleden sprak ik haar nog. Ze wilde graag in een wade begraven worden. Daarover belt meneer ook. Hoe gaat dat in zijn werk? Hij heeft al een mand uitgezocht. O, zijn waden niet wit? Nee, meneer, ze hebben prachtige kleuren. Ik spreek met hem af dat ik de volgende dag langs zal komen met de waden die ik op voorraad heb. Intussen zal hij even op mijn website kijken om een idee te krijgen welke waden op voorraad zijn.

Na een royaal uur reizen sta ik de volgende morgen bij meneer op de stoep. We drinken koffie en praten wat over de afgelopen periode. Mevrouw had zo’n open sprankelende persoonlijkheid. Welke wade zou het best bij haar passen? Meneer twijfelt tussen een paarse en een blauwgroene. Nadat hij zijn keuze heeft gemaakt, vraagt hij me mee te gaan naar boven. Daar bekijken we in de kledingkast wat mevrouw het best aan kan in combinatie met de door hem gekozen wade. We kiezen een mooi ensemble uit en een sjaal voor in haar hals. Ze zal er prachtig bij liggen straks. Als ik afscheid neem van meneer zijn we allebei blij dat we iets moois kunnen bijdragen aan haar laatste afscheid.

Donderdagmorgen vroeg gaat telefoon weer. Meneer belt nogmaals: ‘Ik wil je bedanken’, zegt hij. ‘Gisteren was de begrafenis. Je wade werd bewonderd. Iedereen vond dat ze er zo mooi bij lag. En haar huid bleef zo mooi van kleur.’ Ik realiseer me dat de kleur van de sjaal daar zeker aan bijgedragen zal hebben, maar ben tegelijk blij dat het zo uitpakte. Meneer heeft nu een mooie laatste herinnering aan zijn vrouw, mede dankzij een wade van Wade-zacht. Bijzonder!